Τι είναι η ασβεστοποιός τενοντίτιδα, πώς προκαλείται και πώς αντιμετωπίζεται; Ο διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ και του Κέντρου Αρθροσκόπησης Χειρουργικής Ώμου κ. Μάνος Αντωνογιαννάκης μας δίνει τις απαντήσεις.

H ασβεστοποιός τενοντίτιδα είναι μια επίμονη μορφή τενοντίτιδας, η οποία προκαλείται συνήθως από επαναλαμβανόμενους τραυματισμούς των τενόντων του στροφικού πετάλου του ώμου και κυρίως του υπερακανθίου– ιδιαίτερα από

συστηματικά έντονη προπόνηση. Στο σημείο που έχει τραυματιστεί ο τένοντας μπορεί να γίνει εναπόθεση αλάτων ασβεστίου. Τα ασβεστώματα αυτά μπορούν να υπάρχουν παρά πολύ καιρό και να μη δίνουν συμπτώματα ή ενόχληση, αλλά κάποια στιγμή ξεκινά ένας πολύ έντονος πόνος. Αυτή η κατάσταση είναι η λεγόμενη κρίση ασβεστοποιού τενοντίτιδας και στο μεγαλύτερο ποσοστό των ασθενών είναι και η πηγή του προβλήματος, καθώς απορροφάται το ασβέστιο.

Όταν η ασβεστοποιός τενοντίτιδα γίνεται αφόρητη, η λύση είναι μια και μόνο: αρθροσκόπηση.

Την περίοδο των έντονων κρίσεων της ασβεστοποιού τενοντίτιδας ο ασθενής πρέπει να περιορίζει τη δραστηριότητά του, να λαμβάνει αντιφλεγμονώδη αγωγή και στησυνέχεια να ακολουθήσει ένα πρόγραμμα φυσικοθεραπείας με σταδιακή επανένταξή του στην καθημερινότητα και την αθλητική δραστηριότητα. Όμως, σε ορισμένες περιπτώσεις οι κρίσεις είναι επαναλαμβανόμενες ή υποτροπιάζουσες, δημιουργώντας ολοκληρωτικό περιορισμό στη λειτουργικότητα του ασθενή ακόμα και σε απλές, καθημερινές δραστηριότητες.

Φανταστείτε να θέλετε να χτενίσετε να μαλλιά σας, να κρατήσετε αγκαλιά τα παιδιά σας, να πάτε για ψώνια. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο πόνος είναι μόνιμος και έντονος ακόμα και κατά τη διάρκεια της νυχτερινής ανάπαυσης. Αυτό είναι το τελικό σημάδι ότι πρέπει ο ασθενής να απευθυνθεί σε έναν ειδικευμένο χειρουργό ορθοπαιδικό, με σκοπό την αφαίρεση του ασβεστώματος με μια μέθοδο που ονομάζεται αρθροσκόπηση.

Πώς εφαρμόζεται η αρθροσκόπηση

Πρόκειται για μια ολιγόωρη επέμβαση, στην οποία, αντί χειρουργικών τομών, ειδική κάμερα –το αρθροσκόπιο– εισέρχεται στην άρθρωση μέσωμιας οπής διαμέτρου 3,5 – 4,5 χιλιοστών, επιτρέποντας στον χειρουργόμε ακρίβεια να αφαιρέσει το ασβέστιο και να ελέγξει όλη την άρθρωση.

Ο ασθενής φεύγει την ίδια ημέρα από το νοσοκομείο και επιστρέφει στην καθημερινότητά του άμεσα, χωρίς την ακινητοποίηση του χεριού. Από την πρώτη κιόλας στιγμή μετά την επέμβαση, μπορείτε να αυτοεξυπηρετηθείτε. Γυρίζετε στην καθημερινή σας ζωή χωρίς περιορισμούς ή εκπτώσεις.

Ωστόσο, η θεραπεία συμπληρώνεται με ένα πρόγραμμα αποκατάστασης με ασκησιολόγιο, που μπορεί ο ασθενής να ακολουθεί είτε μόνος είτε με την καθοδήγηση φυσικοθεραπευτή, για τη σταδιακή επανένταξή του στην καθημερινότητα και τις αθλητικές δραστηριότητες. Συνεχίστε το γυμναστήριό σας, το τένις. Πηγαίνετε για μπόουλινγκ με τα παιδιά σας. Χωρίς πόνο και δεύτερες σκέψεις. Παρόλο που η διάρκεια της πάθησης και η ένταση των συμπτωμάτων είναι διαφορετικά από ασθενή σε ασθενή, η ασβεστοποιός παραμένει μια καλοήθης κατάσταση, η οποία ιάται πλήρως, χωρίς να αφήνει υπολειμματικές ενοχλήσεις. Μη χρονοτριβείτε άλλο! Επιλέξτε την ποιότητα ζωής που σας ταιριάζει.