Πώς λειτουργεί ο ώμος; Πώς αντιμετωπίζονται μικρές και μεγαλύτερες ρήξεις; Σε αυτά τα ερωτήματα απαντά ο Κ. Μάνος Αντωνογιαννάκης, διευθυντής του Κέντρου και της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του ΥΓΕΙΑ, στο ΒΗΜΑGAZINO που κυκλοφορεί.

Ο ώμος είναι μια θαυμαστή άρθρωση με το μεγαλύτερο εύρος κίνησης στο ανθρώπινο σώμα. Δοκιμάστε να ζήσετε μια μέρα κρατώντας καθηλωμένο τον ώμο σας: καθημερινές κινήσεις όπως η μεταφορά αντικειμένων, το ντύσιμο,  το χτένισμα, η άθληση, ακόμη και μια αγκαλιά γίνονται με δυσκολία.

Οι μύες του ώμου -υπερακάνθιος, υπακάνθιος, υποπλάτιος-, οι οποίοι δημιουργούν το τενόντιο πέταλο των στροφέων,  και βοηθούν στην ανύψωση και τις στροφικές κινήσεις κι ευθύνονται για τη σταθερότητά του, ενεργούν σε ένα ιδιαίτερα στενό χώρο με αποτέλεσμα να τραυματίζονται πολύ εύκολα. Παλαιότερα, τραυματισμούς τέτοιου είδους τους ονομάζαμε περιαρθρίτιδα˙ ο ασθενής μάθαινε να ζει με τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης.  Τότε, η χειρουργική αντιμετώπιση ήταν ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία λόγω των μεγάλων χειρουργικών τομών στην περιοχή και των μετεγχειρητικών συμπτωμάτων.

Σήμερα, η αποκατάσταση, αυτών των τραυματισμών γίνεται αρθροσκοπικά. Μία μέθοδος, που αντί χειρουργικών τομών, ειδική κάμερα, το αρθροσκόπιο, εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου μόλις 3.5-4.5 χιλιοστών! Με αυτό τον τρόπο ο χειρουργός μπορεί να εντοπίσει τον τραυματισμό, συνήθως ρήξη του τενοντίου πετάλου και με την εισαγωγή εργαλείων κατά τον ίδιο τρόπο με το αρθροσκόπιο, να καθηλώσει και να συρράψει τον τένοντα ή τους τένοντες χωρίς να τραυματίσει τους υπερκείμενους υγιείς ιστούς.

Η αρθροσκοπική αντιμετώπιση είναι επέμβαση της μιας ημέρας! Ο ασθενής έρχεται το πρωί στο νοσοκομείο και το βράδυ επιστρέφει στο σπίτι του, στην καθημερινότητα και την εργασία του. Χωρίς ιδιαίτερη ταλαιπωρία,  μπορεί να χρησιμοποιεί το χέρι του από την πρώτη στιγμή και να εξυπηρετείται.

Από την άλλη, σε ρήξεις μικρής έκτασης και σε επίμονες τενοντίτιδες που δε χρήζουν χειρουργική αντιμετώπιση, για την ενίσχυση της επουλωτικής διεργασίας, προτείνεται η έγχυση αυξητικών παραγόντων, PRP (Platelet Rich Plasma) στο σημείο της μερικής ρήξης. Tο PRP είναι μια πολύ φιλική θεραπεία ως προς τον οργανισμό, η οποία προάγει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ιστών. H όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί γύρω στη μία ώρα.

Σε κάθε περίπτωση, ακολουθώντας, ένα απλό πρόγραμμα άσκησης που μπορεί να εκτελέσει κανείς μόνος του στο σπίτι ή στο γυμναστήριο επιτυγχάνεται πλήρης αποκατάσταση. Οι ενοχλήσεις στην περιοχή του ώμου μπορούν πλέον, γρήγορα, χωρίς υπολείμματα πόνου ή άλλα συμπτώματα να αντιμετωπιστούν και η λειτουργικότητα του ώμου να επανέλθει στα προ του τραυματισμού επίπεδα.