To καλοκαίρι πλησιάζει και δεν βλέπεις την ώρα να χαλαρώσεις στην παραλία! Κολύμβηση, ρακέτες, θαλάσσια αθλήματα, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα, με αποκορύφωμα το stand up paddle boarding Ή ελληνιστί «όρθια σανιδοκωπηλασία». Τι χρειάζεται, όμως, να ξέρεις για να προστατευτείς ή να αντιμετωπίσεις τους πιθανούς μικροτραυματισμούς που συνδέονται με τα συγκεκριμένα σπορ;

Πρόληψη και θεραπεία από τον πιο συνηθισμένο τραυματισμό των καλοκαιρινών σπορ.
Έχει υπολογιστεί ότι το 10% όσων συμμετέχουν σε θαλάσσιες αθλητικές δραστηριότητες θα υποστούν κάποιο τραυματισμό, ενώ στο 1% των περιπτώσεων ο τραυματισμός θα είναι σοβαρός. Γενικά, οι συχνότερες παθολογικές καταστάσεις που σχετίζονται με το υδάτινο στοιχείο έχουν να κάνουν με μετατραυματικές τενοντίτιδες (ώμος, γόνατο), μυϊκές θλάσεις ή κράμπες, διαστρέμματα ή κατάγματα. Ιδιαίτερα στην περίπτωση του SUP, οι αθλούμενοι τραυματίζονται λόγω των φυσικών περιορισμών που το σώμα επιβάλλει είτε εξαιτίας του τρόπου στάσης αυτού –σταθερές θέσεις ποδιών πάνω στη σανίδα– είτε εξαιτίας κάποιας μυϊκής ανισορροπίας. Ποιο είναι το πιο ευαίσθητο σημείο; Το σημείο το οποίο υποφέρει συχνότερα από τραυματισμούς, άλλοτε ήπιους κι άλλοτε όχι, είναι ο ώμος. Θα πρέπει να θυμόμαστε ότι ο ώμος είναι μια ασυνήθιστη άρθρωση αφού θυσιάζει τη σταθερότητα για την κινητικότητα. Ο Μάνος Αντωνογιαννάκης εξηγεί ότι στην πραγματικότητα ο ώμος έχει πολύ μεγαλύτερο εύρος κίνησης από ό,τι όλες οι άλλες αρθρώσεις στο σώμα. Συγκεκριμένα, οι μύες του ώμου ενεργούν σε έναν ιδιαίτερα στενό χώρο με αποτέλεσμα να τραυματίζονται πολύ εύκολα. Παλαιότερα, τραυματισμούς τέτοιου είδους τους ονομάζαμε περιαρθρίτιδα και συνήθως αυτό που λέγαμε στον ασθενή είναι να μάθει να ζει με τον πόνο και τον περιορισμό της κίνησης. Σήμερα, τα δεδομένα και οι πρακτικές έχουν αλλάξει.

Οι θεραπευτικές επιλογές
Μία μικρή μερική ρήξη, αλλά και επίμονες τενοντίτιδες μπορούν αρχικά να αντιμετωπιστούν συντηρητικά, με έγχυση αυξητικών παραγόντων, PRP στο σημείο της μερικής ρήξης, προκειμένου να ενισχυθεί η επουλωτική διεργασία. Tο PRP είναι μια πολύ φιλική θεραπεία ως προς τον οργανισμό, η οποία προάγει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ιστών. H όλη διαδικασία γίνεται στο ιατρείο και διαρκεί γύρω στη μία ώρα. Παρ’ όλα αυτά, η πλειονότητα των ρήξεων απαιτεί χειρουργική θεραπεία διότι δεν υπάρχει δυνατότητα αυτόματης επούλωσης. Παλαιότερα, η χειρουργική αντιμετώπιση ήταν ιδιαίτερα επίπονη διαδικασία λόγω των μεγάλων χειρουργικών τομών στην περιοχή και των μετεγχειρητικών συμπτωμάτων. Σήμερα, η αποκατάσταση αυτών των τραυματισμών γίνεται αρθροσκοπικά σε μία ημέρα. Με την αρθροσκόπηση ειδική κάμερα, το αρθροσκόπιο, εισέρχεται στην άρθρωση μέσω μιας οπής διαμέτρου μόλις 3,5-4,5 χιλιοστών. Με αυτόν τον τρόπο ο χειρουργός μπορεί να εντοπίσει τον τραυματισμό, να καθηλώσει και να συρράψει τον τένοντα ή τους τένοντες χωρίς να τραυματίσει τους υπερκείμενους υγιείς ιστούς.