Η σύνθετη λέξη αρθροσκόπηση προέρχεται από τις λέξεις «άρθρωσης» και «σκοπώ» (κοιτάζω, εξετάζω). Αρθροσκόπηση είναι η επέμβαση με την οποία ο ορθοπαιδικός με τη βοήθεια ειδικής κάμερας διαμέτρου 3-5mm έχει τη δυνατότητα να παρατηρήσει το εσωτερικό μιας άρθρωσης χρησιμοποιώντας ειδικό εξοπλισμό.

Ο χειρουργός μπορεί με την αρθροσκόπηση να διαπιστώσει, να διαγνώσει και να θεραπεύσει ενδαρθρικά προβλήματα.

Το εσωτερικό της άρθρωσης φωτίζεται από ειδική πηγή ψυχρού φωτισμού και η εικόνα από την αρθροσκοπική κάμερα μεγεθύνεται και προβάλλεται σε ειδική οθόνη, την οποία παρακολουθεί ο χειρουργός για να πραγματοποιήσει την επέμβαση. Με ειδική αντλία εγχέεται με ορισμένη ροή και πίεση φυσιολογικός ορός εντός της άρθρωσης η οποία και διατείνεται προκειμένου να διευκολυνθεί η επέμβαση.

Με την τεχνική της αρθροσκόπησης ο χειρουργός μπορεί να ελέγξει την ακεραιότητα των ανατομικών στοιχείων της άρθρωσης και να διαπιστώσει την παρουσία παθήσεων ή τραυματισμών σε αυτά με μεγάλη επιτυχία.

Κατά τη διάρκεια της αρθροσκόπησης ο ορθοπαιδικός μπορεί να επέμβει με ειδικά λεπτά εργαλεία και τεχνικές και να διορθώσει τα προβλήματα που έχουν διαγνωσθεί μέσω των σύγχρονων απεικονιστικών τεχνικών (Mαγνητική / Αξονική Τομογραφία) .

Αρθροσκόπηση πραγματοποιείται με μεγαλύτερη συχνότητα στο γόνατο και στον ώμο και λιγότερο συχνά στην ποδοκνημική, το ισχίο, τον αγκώνα, τον καρπό και τη σπονδυλική στήλη.

 

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ

Με την αρθροσκόπηση χρειάζονται μόνο μικρές τομές στο δέρμα, ενώ ο χειρουργικός τραυματισμός στους υποκείμενους ιστούς είναι ελάχιστος. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ο μετεγχειρητικός πόνος να είναι ελάχιστος σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις στις οποίες πραγματοποιούνται χειρουργικές τομές, η αποκατάσταση είναι καλύτερη και δεν προκαλούνται δύσμορφες ουλές στο δέρμα. Στην πλειονότητα των αρθροσκοπικών επεμβάσεων ο ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι του λίγες ώρες μετά από την επέμβαση.

Τέλος, με την αρθροσκόπηση η ορατότητα εντός της άρθρωσης είναι βελτιωμένη σε σχέση με τις ανοιχτές επεμβάσεις δεδομένου ότι η εικόνα της άρθρωσης προβάλεται σε μία οθόνη 20 φορές μεγεθυμένη. Επιπλέον, παρέχεται η δυνατότητα ελέγχου όλων των τμημάτων της άρθρωσης με ατραυματικό και ταχύ τρόπο.

Μεγάλο μέρος των χειρουργικών επεμβάσεων που πραγματοποιούνται ανοιχτά είναι δυνατό να γίνουν και αρθροσκοπικά.

ΣΥΧΝΟΤΗΤΑ

Καθημερινά σε ολόκληρο τον κόσμο, χιλιάδες ασθενείς υποβάλλονται σε αρθροσκοπικές επεμβάσεις με ασφάλεια και επιτυχία. Η εξειδίκευση του χειρουργού στην αντίστοιχη αρθροσκοπική επέμβαση συμβάλλει σημαντικά στην επιτυχία της.

Γενικές ενδείξεις πραγματοποίησης μιας αρθροσκοπικής επέμβασης είναι η παρουσία πόνου, οιδήματος, αστάθειας ή η απώλεια λειτουργικότητας μιας άρθρωσης.

ΤΙ ΝΑ ΠΕΡΙΜΕΝΩ;

Η επιτυχία των αρθροσκοπικών επεμβάσεων είναι πολύ υψηλή, συνδυάζοντας ασφάλεια και άριστο αποτέλεσμα.

Προ της επέμβασης ο ασθενής θα πρέπει να έχει συζητήσει με τον Ιατρό τις λεπτομέρειες της επέμβασης και να συναινέσει εγγράφως για τη διενέργεια της αντίστοιχης επέμβασης, έχοντας ενημερωθεί για τους δυνητικούς κινδύνους. Συνήθως ζητείται από τον ασθενή να διακόψει λίγες μέρες προ της επέμβασης τα αντιφλεγμονώδη ή αντιπηκτικά φάρμακα που μπορεί να λαμβάνει.

Ο ασθενής επιστρέφει σπίτι του μετά από λίγες ώρες ή το αργότερο την επόμενη ημέρα. Η τοποθέτηση πάγου στην πάσχουσα περιοχή ενδείκνυται πολλές φορές. Η αρθροσκοπική επέμβαση δεν είναι συνήθως ιδιαίτερα επώδυνη, αλλά σε κάθε περίπτωση η αντιμετώπιση του πόνου είναι πρωταρχικό μέλημα του θεράποντος ιατρού.

Η παρακολούθηση ενός προγράμματος αποκατάστασης είναι συνήθως επιθυμητή. Αυτό όμως θα πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένους φυσιοθεραπευτές υπό την επίβλεψη του θεράποντος χειρουργού.

Οι ασθενείς επιστρέφουν στην καθημερινότητά τους μέσα σε λίγες ημέρες. Είναι δυνατόν να αυτοεξυπηρετηθούν και να εκετλούν ελαφρές εργασίες. Η επάνοδος στη βαρεια χειρονακτικη εργασία και σε πλήρη αθλητική δραστηριότητα γίνεται σε μερικούς μήνες. Το χρονικό διάστημα εξαρτάται από το ενδαρθρικό πρόβλημα και από το είδος της επέμβασης. Η ταχύτητα αποκατάστασης εξαρτάται επίσης από την ενδογενή ικανότητα επούλωσης των ιστών.

ΚΙΝΔΥΝΟΙ

Καμία χειρουργική επέμβαση δεν είναι άμοιρη κινδύνων. Ωστόσο, οι κίνδυνοι και οι επιπλοκές των αρθροσκοπικών επεμβάσεων είναι πολύ περιορισμένοι. Προβλήματα μπορεί να προέλθουν από την αναισθησία, από κακό χειρισμό εργαλείων ή αστοχία υλικών ή από είσοδο μικροβίων στην άρθρωση. Μπορεί να εμφανιστούν διεγχειρητικά ή μετεγχειρητικά.

Πρακτικά όμως, όλα τα προβλήματα που μπορεί να ανακύψουν αντιμετωπίζονται πλήρως με την έγκαιρη διάγνωση και την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή.