Βασιζόμενη στη συνεχή επιστημονική έρευνα, η σύγχρονη ιατρική χρησιμοποιεί ολοένα και πιο συχνά βιολογικές θεραπείες για διάφορους θεραπευτικούς σκοπούς. Πρόκειται για ιδιαίτερα φιλικές κι ακίνδυνες θεραπείες, με σκοπό την ενίσχυση της επουλωτικής διεργασίας του οργανισμού του ασθενούς.
Οι εγχύσεις PRP (Platelet Rich Plasma) και Βλαστοκυττάρων προάγουν τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων και την αναγέννηση των ιστών ενώ η χρήση τους στη θεραπεία των ορθοπαιδικών παθήσεων είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στο εξωτερικό. H όλη διαδικασία θεραπείας διάρκειας μιας ώρας, είναι ακίνδυνη και γίνεται στο ιατρείο ελλείψει πόνου και χειρουργικών τομών.
Tί είναι η θεραπεία PRP;
Το PRP ή, όπως ελληνικά ονομάζεται, Πλάσμα Πλούσιο σε Αιμοπετάλια, είναι το μέρος εκείνο του αίματος του ασθενούς το οποίο έχει πολύ μεγάλη συγκέντρωση αιμοπεταλίων, δηλαδή πολύ μεγάλη συγκέντρωση αυξητικών παραγόντων.
Οι παράγοντες αυτοί, απελευθερώνονται από τα αιμοπετάλια, φυσιολογικά, ενεργοποιώντας μια σειρά αντιδράσεων, οι οποίες συντελούν και προάγουν την επούλωση των τενόντων, συνδέσμων, χόνδρων, μυών και οστών που έχουν υποστεί βλάβη.
Τί είναι τα βλαστοκύτταρα;
Τα βλαστοκύτταρα είναι κύτταρα τα οποία ευρισκόμενα στο κατάλληλο περιβάλλον μπορούν να διαφοροποιηθούν, φυσικά, σε κύτταρα διαφόρων οργάνων και μυών όπως της καρδιάς ή του ήπατος, οστών, νεύρων, τενόντων, συνδέσμων κ.ά. Αποτελούν, δηλαδή, τη βάση δημιουργίας των κυττάρων κάθε οργάνου του σώματός μας.
Στην ορθοπαιδική, τα βλαστοκύτταρα δημιουργούν νέα δεδομένα στη θεραπεία των ορθοπαιδικών παθήσεων και των αθλητικών κακώσεων, λόγω της αναγεννητικής τους ικανότητας. H χρήση βλαστοκυττάρων θεωρείται ακίνδυνη, χωρίς επιπλοκές, μιας και πρόκειται για κύτταρα τα οποία προέρχονται από τον ίδιο τον ασθενή.
Για ποιες ορθοπαιδικές παθήσεις ενδείκνυνται;
Γενικά, οι βιολογικές θεραπείες ενδείκνυνται σε παθήσεις όπου υπάρχει καταστροφή της δομής του ιστού και θέλουμε να αναγεννήσουμε τους υγιείς ιστούς και να αναπληρώσουμε το κατεστραμμένο τμήμα τους.
Ενδεικτικά, τέτοιες παθήσεις είναι:
- Οι χονδροπάθειες γόνατος, ισχίου, ώμου και ποδοκνημικής
- Οι τενοντίτιδες και τενοντοπάθειες
- Η μερική ρήξη τενόντων στον ώμο
- Η αρχόμενη ή και προχωρημένη αρθρίτιδα όλων των αρθρώσεων
- Η ρήξη και θλάση μυών
- Η μερική ρήξη συνδέσμων (διαστρέμματα)
- Η μερική ρήξη μηνίσκου
- Η άσηπτη νέκρωση μηριαίας κεφαλής στο ισχίο σε αρχικά στάδια
- Οι νεκρώσεις δέρματος
- Οι αρθριτικές αλλοιώσεις της σπονδυλικής στήλης
- Η μερική ρήξη αχιλλείου ή άλλων τενόντων
- Οι έξω και έσω επικονδυλίτιδες αγκώνα (tennis and golfers elbow)
- Οι στενωτικές τενοντοελυτρίτιδες (trigger finger-thumb, de Quervain)
- Η τροχαντηρίτιδα του ισχίου
- Η πελματιαία απονευρωσίτιδα (άκανθα πτέρνης κ.ά.)
Ποια είναι τα βασικά πλεονεκτήματα;
- Ασφαλής & ανώδυνη μέθοδος μιας και πρόκειται για βιολογικό υλικό που προέρχεται από τον του ίδιου του ασθενούς
- Βασίζονται στις θεραπευτικές ιδιότητες του ίδιου του οργανισμού
- Μεγαλύτερη ταχύτητα ανακατασκευής του τραυματισμένου ιστού
- Ταχύτερη αποκατάσταση της κινητικότητας
- Ταχύτερη επάνοδος στην καθημερινότητα και την άθληση
- Έλλειψη χειρουργικών τομών, ουλών και σημαδιών
- Σημαντική ελάττωση του πόνου
- Δε χρειάζεται νοσηλεία
- Είναι πιο οικονομικές σε σχέση με οποιαδήποτε χειρουργική επέμβαση
Ποια είναι η διαδικασία θεραπείας;
Τα βλαστοκύτταρα λαμβάνονται από έμπειρους και εξειδικευμένους ιατρούς είτε από το λίπος είτε από το μυελό των οστών του ασθενούς. Πρόκειται για δύο μεθόδους λήψης εξίσου αποτελεσματικές.
Στην πρώτη περίπτωση, εφαρμόζεται τοπική αναισθησία και μέσω τομής ελάχιστων χιλιοστών λαμβάνεται μικρή ποσότητα λιπώδους ιστού, συνήθως από την κοιλιά του ασθενούς ή από την περιοχή κοντά στον πάσχοντα ιστό όταν συνδυάζεται με χειρουργική επέμβαση (π.χ. αρθροσκόπηση). Στο εργαστήριο απομονώνονται και καλλιεργούνται τα βλαστοκύτταρα προκειμένου να ξεκινήσει η διαφοροποίησή τους σε κύτταρα του ιστού που έχει υποστεί τη βλάβη. Στη συνέχεια, εγχέονται στην πάσχουσα περιοχή από τον ορθοπαιδικό υπό άσηπτες συνθήκες.
Στη δεύτερη περίπτωση, η οποία είναι πιο απλοποιημένη, λαμβάνεται μικρή ποσότητα μυελού των οστών από τη λεκάνη του ασθενούς. Αυτή φυγοκεντρείται για να ξεχωρίσουν τα βλαστοκύτταρα από τα υπόλοιπα στοιχεία και ακολουθεί απευθείας έγχυση στην πάσχουσα περιοχή χωρίς να απαιτείται καλλιέργεια.
Το PRP παρασκευάζεται από ειδικά εκπαιδευμένους ορθοπαιδικούς στο ιατρείο μέσα σε περίπου 20’.
Λαμβάνεται μια μικρή ποσότητα αίματος (10-30 ml) από μια περιφερική φλέβα του ασθενoύς, το οποίο κατόπιν τοποθετείται σε ειδική φυγόκεντρο. Στη συνέχεια, η φυγόκεντρος διαχωρίζει το πλάσμα που είναι πλούσιο σε αιμοπετάλια από τα άλλα συστατικά του αίματος. Ακολουθεί η έγχυσή του στην πάσχουσα περιοχή.
Αν και αρκετοί ασθενείς ανταποκρίνονται πολύ καλά σε μία μόνο θεραπεία, συνήθως, 2-3 θεραπείες, αναλόγως της ηλικίας του ασθενούς και της βαρύτητας της βλάβης, είναι αναγκαίες, με μεσοδιάστημα 2-4 εβδομάδων προκειμένου να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα.