Οι νεότερες τάσεις και πρωτοπόρες τεχνικές που αφορούν στην αντιμετώπιση των παθήσεων του ώμου παρουσιάστηκαν ενδελεχώς στο 3ήμερο Πανευρωπαϊκό Σεμινάριο «Athens Shoulder Course» που συνδιοργάνωσαν η Γ’ Ορθοπαιδική Κλινική του νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ και το Εργαστήριο Ανατομίας και Χειρουργικής Ανατομικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 26-28 Ιανουαρίου 2017.
Αναλυτικά, το θεωρητικό μέρος, διήρκησε δύο ημέρες και πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ν. Λούρος» του Νοσοκομείου ΜΗΤΕΡΑ, ενώ το πρακτικό σκέλος έλαβε χώρα στο Εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών όπου οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε ομάδες και με την καθοδήγηση Ελλήνων και ξένων διακεκριμένων ορθοπαιδικών χειρουργών εξασκήθηκαν στην αρθροσκόπηση και την αρθροπλαστική, σε πτωματικά παρασκευάσματα.
Μέσω του Athens Shoulder Course 2017 ο στόχος μας ήταν να επικοινωνήσουμε νέες και πιο αποτελεσματικές μεθόδους, καινοτόμες προσεγγίσεις αλλά και να συζητήσουμε αμφιλεγόμενα ζητήματα σχετικά με τις διαταραχές που αφορούν την ωμική περιοχή. Προσεγγίσαμε αυτά τα θέματα τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, με τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών και ελληνικών ορθοπαιδικών χειρουργών, οι οποίοι μοιράστηκαν τις πολύτιμες γνώσεις και την εμπειρία τους, μέσα από εξαιρετικά ενδιαφέρουσες ομιλίες καθώς και με την παρουσία τους ως εκπαιδευτές στο Ανατομείο.
Όπως τόνισε ο Διευθυντής της Κλινικής και διευθυντής του Κέντρου Αρθροσκόπησης και Χειρουργικής Ώμου, Κ. Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκης: «Εκτός από τον κλινικό σκοπό, να κάνουμε τους αρρώστους καλά επανεντάσσοντάς τους στην πρότερη λειτουργικότητά τους, η Γ΄ Ορθοπαιδική Κλινική έχει άλλες δύο αποστολές. Σε επιστημονικό επίπεδο, να βρίσκουμε νέες, ακόμα πιο αποτελεσματικές λύσεις, παρακολουθώντας τις εξελίξεις σε παγκόσμιο επίπεδο και φέρνοντας στην Ελλάδα καινοτόμους τρόπους και πρωτοπόρες πρακτικές, και σε εκπαιδευτικό επίπεδο, να προετοιμάζουμε και να παραδίδουμε στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο ευσυνείδητους, πιο αποτελεσματικούς ιατρούς οι οποίοι να είναι προσανατολισμένοι στην επεξεργασία κι αμφισβήτηση της αυθεντίας μέσω του ελέγχου των αποτελεσμάτων και των χειρουργικών τεχνικών που χρησιμοποιούν, βλέποντας σφαιρικά κι ολοκληρωμένα τον άνθρωπο – άρρωστο».
Κατά τη διάρκεια του σεμιναρίου, δύο ζωντανές χειρουργικές επεμβάσεις έγιναν ταυτόχρονα και μεταδόθηκαν ζωντανά στην αίθουσα εκδηλώσεων (Arthroscopic Reconstruction of Anterior Glenoid Bone Loss Using a Bone Graft and Reverse Total Shoulder Arthroplasty) από τους Δρ. Enrico Gervasi και Ettore Taverna οι οποίοι μοιράστηκαν με το κοινό την εμπειρία τους. Καθ’ όλη τη διάρκεια των χειρουργείων το κοινό στην αίθουσα μπορούσε να θέτει ερωτήσεις.
Με την παρουσία 57 διακεκριμένων Ελλήνων κι Ευρωπαίων προσκεκλημένων ομιλητών, με 193 συμμετοχές ορθοπαιδικών χειρουργών και φυσιοθεραπευτών από την Ελλάδα, την Ευρώπη και την Ασία, με 50 εκπαιδευόμενους συμμετέχοντες στα πτωματικά εργαστήρια και υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Αθλητιατρικής Εταιρείας (ESSKA), της Διεθνούς Εταιρείας Αρθροσκοπικής Χειρουργικής (ISAKOS), της Ελληνικής Αρθροσκοπικής Εταιρείας καθώς και της Ελληνικής Εταιρείας Χειρουργικής Ορθοπαιδικής και Τραυματολογίας (Ε.Ε.Χ.Ο.Τ.), το σεμινάριο αυτό έθεσε τις βάσεις για τη δημιουργία μιας νέας ετήσιας ιατρικής συνάντησης.
Το επόμενο ραντεβού είναι 1-3 Φεβρουαρίου 2018!