H καρδιά της παγκόσμιας ορθοπαιδικής χειρουργικής του ώμου χτυπάει επί 4 ημέρες στην Ελλάδα

Όταν το 2016 η ομάδα της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ αποφάσισε να διοργανώσει το Athens Shoulder Course (ASC) μπορεί να είχε υψηλές προσδοκίες αλλά δεν τολμούσε να φανταστεί την τόσο μεγάλη απήχηση κι επιτυχία που θα είχε το εν λόγω συνέδριο. Για 4η, λοιπόν, συνεχόμενη χρονιά διοργανώνεται το διεθνές συνέδριο Athens Shoulder Course, σε συνεργασία με την Ιταλική (SIAGASCOT) και Γαλλική (SFA) Αρθροσκοπική Εταιρεία.

Με τριψήφιο αριθμό ομιλητών κι εκπαιδευτών, με ορισμένους εκ των κορυφαίων ορθοπαιδικών χειρουργών με εξειδίκευση στον ώμο από όλον τον κόσμο, το 2020, η καρδιά της παγκόσμιας ορθοπαιδικής χειρουργικής του ώμου χτυπάει στην Ελλάδα.

Αυτή τη χρονιά, η οργανωτική επιτροπή καινοτομεί! Επί 4 ημέρες, 5-8 Φεβρουαρίου, θα παρουσιαστούν τα πιο επίκαιρα θέματα και οι πιο καινοτόμες μέθοδοι σχετικά με τη χειρουργική ώμου, σφαιρικά κι ολοκληρωμένα ακολουθώντας μια ολιστική προσέγγιση.  Ενδιαφέρουσες διαλέξεις, από ορισμένους από τους εμπειρότερους χειρουργούς ώμου σε παγκόσμιο επίπεδο, σχετικές με όλα τα θέματα που απασχολούν σήμερα τους χειρουργούς του ώμου. Ζωντανή αναμετάδοση χειρουργείων για την αποτύπωση των δυσκολιών και την αντιμετώπισή τους σε πραγματικό χρόνο. Αναμετάδοση μαγνητοσκοπημένων χειρουργείων και παρουσίαση πρωτοπόρων μεθόδων από τους ίδιους τους εισηγητές τους, σε ορισμένες περιπτώσεις. Συναρπαστικές «διαμάχες» πάνω σε διαφορετικούς τρόπους αντιμετώπισης ίδιων παθήσεων. Εκπαίδευση και πρακτική εφαρμογή σε πτωματικά παρασκευάσματα των πιο σύγχρονων τεχνικών αρθροσκοπικής και ανοικτής χειρουργικής του ώμου σε συγκεκριμένες μεθόδους που ο κάθε συμμετέχων/ουσα επιλέγει κατά την εγγραφή.

Το θεωρητικό μέρος του ASC θα φιλοξενηθεί στο ξενοδοχείο Athens Royal Olympic, 5-7 Φεβρουαρίου, ενώ το πρακτικό μέρος, 8 Φεβρουαρίου, στο εργαστήριο Ανατομίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στο πλαίσιο του Athens Shoulder Course και παράλληλα με αυτό, διεξάγεται για 2η χρονιά το Special Physio Workshop με διεθνή συμμετοχή. Αφιερωμένο στην σφαιρική προβολή των παθήσεων από χειρουργικής πλευράς και στην εις βάθος παρουσίαση των τρόπων αποκατάστασης σε κάθε περίπτωση, το workshop απευθύνεται σε φυσιοθεραπευτές και θα πραγματοποιηθεί στις 8 Φεβρουαρίου στο αμφιθέατρο Φυσιολογίας της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο Πρόεδρος του Athens Shoulder Course και Διευθυντής της Γ΄ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, κος Εμμανουήλ Αντωνογιαννάκης, πρωτοπόρος της Χειρουργικής του Ώμου στην Ελλάδα, δήλωσε για το συνέδριο «Για να προάγεις την Ορθοπαιδική Επιστήμη και τη Χειρουργική Τέχνη, οφείλεις να ανταλλάζεις απόψεις με τους συναδέρφους σου, να μοιράζεσαι την εμπειρία σου, να αναζητείς καλύτερες λύσεις για τα προβλήματα των ασθενών σου και να μεταφέρεις την εμπειρία σου στους νεότερους συναδέρφους, έτσι ώστε να μπορούν να εφαρμόσουν αποτελεσματικά τις πιο σύγχρονες πρακτικές. Είμαστε πολύ τυχεροί που όλες αυτές οι Προσωπικότητες έρχονται στη χώρα μας, σε μια εποχή που η Ορθοπαιδική αλλάζει με ταχύτητα φωτός λόγω της αλληλεπίδρασης της με τις τεχνολογικές εξελίξεις».

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής και Επιστημονικής Επιτροπής του σεμιναρίου, Αναπληρωτής Διευθυντής της Γ’ Ορθοπαιδικής Κλινικής του Νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ, κος Εμμανουήλ Μπριλάκης, δήλωσε: «Η φετινή προσπάθεια έχει στόχο να φέρει κοντά εξειδικευμένους Ορθοπαιδικούς από όλο τον κόσμο για να μοιραστούν τη γνώση, την εμπειρία τους και τους προβληματισμούς τους. Επίσης, να εγκαταστήσει μια «κοινή γλώσσα» με τους Φυσικοθεραπευτές μας, εξηγώντας τις σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές και μαθαίνοντας από αυτούς τις σύγχρονες εξελίξεις της τέχνης της αποκατάστασης. Η πολυπληθής συμμετοχή μας ικανοποιεί και βοηθάει τις προσπάθειές μας».

Διεθνείς συμμετοχές, διαλέξεις, Live & ReLive χειρουργεία, Mini Battles, Debates, Πρακτική εξάσκηση. Αυτοί είναι οι λόγοι που καθιστούν το Athens Shoulder Course ως ένα από τα πιο επιτυχημένα ιατρικά συνέδρια σε όλη την Ευρώπη.